Att påbörja en karriär

Tankarna kring yrkeslivet börjar tidigt. Redan på förskolan får man frågan vad man vill bli när man blir stor, och ju närmre man kom vuxen ålder blev allvaret större. Det är en svår fråga att svara på. För vissa är valet självklart, medan det för andra kan ta många år innan man hittar sin plats i yrkeslivet. 

Vad är då en karriär? Man kan se det som en resa genom yrkeslivet. Det behöver inte vara inom ett särskilt yrke eller arbetsplats utan man kan likväl vandra mellan olika typer av arbeten. Det är väldigt få som blir chefer direkt efter gymnasiet, snarare börjar de flesta inom service eller sälj för att sedan jobba sig uppåt och samla erfarenhet på vägen mot sitt drömjobb.

Var ska man börja

En av de vanligaste frågorna från de som är på väg in i arbetslivet är hur man ska påbörja sin karriär. Siktar man högt kan det vara ledsamt att veta att det krävs många års erfarenhet för att ta sig in i och konkurrera om en anställning. Ett viktigt steg i jakten på att göra karriär är att gå en universitet- eller yrkesutbildning. Då får du väsentlig kunskap inom området och kan få en junior- eller traineeanställning inom det område du vill göra karriär. Det behöver dock inte alltid vara så att det krävs en eftergymnasial utbildning för att nå sitt drömjobb. Kanske gick du restauranginriktning på gymnasiet och drömmer om att bli en stjärnkock. Då kan man börja resan på olika sätt. Man kan börja på botten för att sedan nå toppen. Får du väl in en fot på ett företag är det mycket enklare att klättra uppåt, särskilt om du visar att du strävar efter mer ansvar och svårare arbetsuppgifter.

Man kan ändra sig på vägen

Att välja yrke är inte lätt, och det händer att man inser att man gjort fel val. Detta är dock inget att vara besviken över, snarare kan det ses som något positivt. Erfarenhet är alltid värdefullt och i många fall kan man applicera något man lärt sig i en bransch i en annan. Ibland behöver inte drömjobbet vara särskilt svårt att uppnå heller, alla strävar inte efter att bli VD eller advokat. Drömjobbet kan likväl vara att stå i kassan på Coop eller att sälja böcker på en paradisö. En karriär kan också påbörjas hemma vid köksbordet genom en unik idé. Har du en entreprenörsanda kan karriären ta raketfart utan att du behöver visa erfarenhet för en arbetsgivare. Att grunda ett företag kräver förstås kapital, men att spåna på en idé kräver bara tid och ett kreativt tänkande. Oavsett vad dina planer än må vara är det viktigt att komma ihåg att man alltid får ändra sig. Ibland fastnar folk i samma bransch hela livet bara för att de inte vågar byta eller testa nytt. Att ha jobbat på ”golvet” inom service gör att man har förståelse för personalen om man vid ett senare tillfälle börjar jobba på kontor och ansvarar över en butikskedja.

Stäng meny