Smarta knep för att lyckas med bolånet

I storstäderna råder bostadsbrist trots att många lägenheter står tomma. Att ta ett bolån har blivit svårare idag och bankerna ställer högre krav. Kanske har du fått din fasta inkomst men inte lyckats spara ihop till din insats? Allt fler tar blancolån på en mindre bank för att låna till insatsen. Fler knep för att nå fram till din drömbostad hittar du här.

När du ska ta ett bolån behöver du en kontantinsats för att bli beviljad lånet. Förutom att du måste uppfylla en hel del andra krav, vill säga. Många väljer att ta ett blancolån för att få ihop till kontantinsatsen medan andra sparar intensivt i ett par år för att nå upp till summan som krävs.

Lån eller spara

Det finns olika knep till att nå upp till en kontantinsats. Många sparar i många år och lägger undan det de kan, även om det inte alltid är lätt om man är student. Andra har turen att låta föräldrarna lägga kontantinsatsen. Många tar ett blancolån som är enklare att få för att få ihop till en kontantinsats, kanske halva, hela eller den allra sista biten i ”mål”. Ett ytterligare knep kan vara att leva mycket spartanskt och spara in på onödiga utgifter. Många slutar röka eftersom det är en stor utgift som egentligen bara kostar pengar och hälsa. I Expressen kan du läsa om 23-åringen som lyckades spara ihop till sin insats.

Ett bra tips är att hålla stenkoll på sina rimliga utgifter. Det är till exempel orimligt att bara leva på 1000 kronor om du står för matkostnader och så vidare själv. Ofta gör många misstaget att lägga undan för mycket i spar, och sedan börja nalla från sparkontot det första man gör. Här kan du få lite enkla spartips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma till rätta med dina funderingar!

Stäng meny