Stanna hemma från jobbet vid förkylningssymptom

Mitt i en rådande pandemi där sjukdomssymptomen skiljer sig mycket från person till person står även förkylningssäsongen inför dörren. Hur ska du tänka om du börjar uppvisa förkylningssymptom, ska du vara hemma i alla lägen eller hur vet du vad som är Corona och vad som kan vara något annat? Vi berättar!

jobba hemmaCorona har många symtom som liknar flera av våra vanliga höst- och vintersjukdomar. Bland annat kan du få ont i halsen precis som du får vi halsfluss. Du kan få muskelvärk och ont i lederna som du får vid en vanlig säsongsinfluensa och du kan få rinnig eller täppt näsa som du får vid en helt vanlig förkylning.

Hur ska du tänka vid sjukdomssymptom?

Eftersom smittan återigen har börjat öka oroande mycket i Sverige ska du vid minsta sjukdomssymptom stanna hemma tills du fått bekräftat att det inte är Corona du har. Möjligheterna för testning har som tur är blivit fler och numera kan du i många regioner beställa hemtest som levereras och hämtas upp med en taxichaufför. Har du bil kan du även själv köra till olika drive in teststationer. Eftersom smittan ökar kraftigt är det viktigt att alla tar sitt ansvar och stannar hemma vid minsta lilla tecken på sjukdom. I övrigt gäller fortfarande de allmänna råden om att hålla avstånd, jobba hemifrån om du kan och undvik kollektivtrafik och trängsel.

Stanna hemma om du bor med någon som fått Corona

Bor du med någon som har fått bekräftat Corona gäller numera en regel om familjeisolering. Med detta menas att om din sambo får Corona ska du stanna hemma i minst 7 dagar även om du inte har några symptom på sjukdom alls. Om du inte kan jobba hemifrån har du rätt att söka ersättning, så kallad smittbärarpenning. Det genomgående rådet är helt enkelt att stanna hemma om du kan!

 

Stäng meny