Nappuccino – läran om kafferasten

När är du som mest produktiv och vad ska du göra för att optimera den perfekta vilan däremellan? Det handlar bland annat dagens inlägg om. Kunskapen om när, och hur, vi är som mest effektiva är något som tillväxtsträvande chefer ständigt experimenterar med. Och nu kanske äntligen fallet är löst. Vad sägs om timing, tupplurar – och en värmande kopp kaffe?

Visste du att fika och kaffe på jobbet är mer än bara en välbehövlig pratstund kollegor emellan? Om vi bortser från de rent sociala revenyer ett företag gör som satsar på sitt fika och kaffe, så kan kaffet också skapa en tillväxt som aktieägarna bara kunnat drömma om – om den intagna koppen kaffe är rätt tajmad, alltså. Med rätt intag vid rätt tidpunkt på dagen kan en kaffe göra dig långt mer produktiv än om du feltajmar din kopp kaffe.

Kaffe på jobbet

Att din chef förser arbetsplatsen med kaffe kan ses som en generös gest med vilken man skapar god social sammanhållning på en arbetsplats. Och visst behöver inte de socialt goda intentionerna vara falska – bara för att så mycket annat med kaffet är sant. Kaffet och kafferasten är nämligen betydligt mer lukrativ för ett företag och bolag än du kan tänka dig.

Du har säkert läst om de hälsoeffekter det har visat sig att en kopp kaffe kan ge. Inte nog med att det inte är så där uttorkande som man tidigare har trott, så kan en viss mängd kaffe om dagen också förhindra hjärtproblem och Alzheimers. Dessutom kan kaffet i sig ge en känsla av att man blir piggare, trots att man inte intagit något koffein när man luktade på det.

Har du hört talas om nappuccino?

Det är inte alla koppar kaffe som gör en effektiv och produktiv, men det finns sätt man kan göra för att den koppen kaffe man dricker ska bli extra bra för arbetets skull. Så hur optimerar man egentligen kaffets effekter på bästa sätt? För det första räcker det med tre koppar kaffe om dagen, och de går gärna vara goda, nybryggda och med en smak som du föredrar. En sur kopp kaffe gör ju ingen glad!

Genom att dricka en kopp kaffe och ta en 15-20 minuters nap, så har man tagit en så kallas nappuccino. Vid mitten av dagen är du nämligen som minst produktiv och som sömnigast. Genom att ta en kort tupplur med en kaffe innan, kommer du vakna när koffeinet börjar verka – och därmed få ut det bästa av tuppluren och kaffet.

Genom att lära sig att öka sin produktivitet kommer du slippa flera timmar av jobb som knappt blir gjort. Istället arbetar du dubbelt så bra under de timmarna när du är som mest produktiv – ofta på förmiddagen, och som mest kreativ på eftermiddagen. Det handlar alltså om att tajma in när du ska ta din optimala tupplur, och när du ska producera.

Stäng meny