Använd ett gratis bokföringsprogram till ditt nya företag

Att starta ett nytt företag är så mycket mer än att bara ha en bra affärsidé. Det ingår många administrativa uppgifter som kan ta lite tid att lära sig. Därför kommer du här att kunna läsa om fördelarna med att skaffa ett gratis bokföringsprogram när du startar ditt nya företag.

När du driver ett företag är det viktigt att du bokför precis allt du gör. Det ska redovisas i slutet av året till Skatteverket. Om du bokför regelbundet under året slipper du sitta med allt under den sista månaden. Då kan det lätt bli rörigt och stressigt.

Ladda ner ett bokföringsprogram

Om du har kommit igång med ditt egna företag bör du ladda ner ett gratis bokföringsprogram så snart som möjligt. Gratisprogrammen är ofta mindre komplicerade och lätta att lära sig. Här kan du direkt börja skriva ner alla utgifter och inkomster som företaget har. Då får du snabbt en bra överblick över hur det går och om ni behöver dra ner på några kostnader. Om företaget växer kan det senare bli aktuellt att ta hjälp av en revisor. Det är inte säkert att du själv har tid eller kunskap att försäkra att alla siffror blir korrekta.

Därför är det viktigt med korrekta siffror

Det är av högsta vikt att du alltid kan redovisa korrekta siffror för ditt företag. Skatteverket kan när som helst kräva en avstämning för att se att allt går rätt till. Om dina siffror inte är korrekta kan du åka på restskatt vilket kan bli en väldigt tung avgift. I värsta fall kan du även anklagas för skattebrott och hamna i rättegång. Det är inte bara en personlig tragedi utan även något som kommer påverka ditt företags rykte utåt.

Då är det klokt att anlita en revisor

Om du känner att det börjar bli svårt att hålla ordning på räkenskaperna är det bäst att anlita en revisor. Denna hjälper dig att sammanställa dina finanser och gör även en oberoende granskning av företaget. Du kan även kontakta en redovisningskonsult som kan ge dig goda råd och tips om hur du ska sköta dina finanser. Vissa bolag har något som kallas revisionsplikt. Det betyder att det är obligatoriskt för dem att anlita en revisor för en oberoende och fullständig granskning. Det inkluderar denna typ av företag:

• Aktiebolag
• Handelsbolag
• Kommanditbolag

I övrigt bestämmer du själv om du tycker det är värt det eller inte. Det innebär trots allt en ganska hög kostnad att anlita en redovisningskonsult. Om du kan sköta de finansiella bitarna själv tjänar du ofta på det. Det viktigaste är att du börjar i god tid så du inte behöver stressa precis innan alla uppgifter ska lämnas in. Det är också viktigt att du sparar alla kvitton och fakturor så du inte behöver jaga kunder i slutet av året. Om du sparar allt på datorn är det bra att ha en backup ifall din dator skulle krascha eller gå sönder. Det finns flera olika molntjänster du kan använda till det.

Stäng meny